Artık evrenin derinliklerine baktığımızda kaybolmamıza gerek yok! Üniversite eğitimini astronomi alanında yapan tanınmış popüler bilim yazarı Florian Freistetter, 100 Yıldızla Evrenin Hikâyesi’nde bize yol gösteriyor. Bilimsel güvenilirliğinin yanı sıra eğlenceli de olan bu gezi boyunca 100 farklı yıldızı ziyaret ediyor, kara deliklerin yanından geçiyor, beyaz, kahverengi ve kırmızı cücelerle tanışıyor, kuyruklu yıldızların peşine takılıyoruz. Kosmosta mitolojik kahramanlarla da yolculuk ediyoruz Star Trek uzay gemisiyle de… Ama Freistetter rehberliğinde bizi en uzağa götüren hayal gücüyle ateşlenen bilim haliyle.
Uğradığımız birçok yıldızda, astronomiye ve bilime değerli katkılar yapmış olan bilim insanları tarafından karşılanıyoruz. Hayatları ve bilimsel buluşlarıyla ilgili ilginç ayrıntılar öğrendiğimiz kişiler arasında Nikolaus Kopernikus ya da Albert Einstein gibi herkesçe bilinen isimler de var, erkek meslektaşları tarafından ötelendikleri için adlarını pek az duyduğumuz Cecilia Payne ya da Henrietta Swan Leavitt gibi astronomide çığ açan kadınlar da.
Durakladığımız yıldızlar bize, insanlığın tarih boyunca evren hakkında edindiği bilgiyi sunup yaşamımızı bu bilimsel gerçeklere uygun düzenlememizi teşvik ederken, bazı asi ya da rastlantıyla keşfedilmiş yıldızlar da doğru bildiğimiz kimi bilgileri boşa çıkarıp olayları yeni bakış açılarıyla ele alıp gerçeğe biraz daha yaklaşmamız için önümüzü açıyor.
Florian Freistetter, ister birbirinden bağımsız olarak ara ara, ister toplu halde bir solukta okunabilecek 100 kısa bölümde, geçmişten bugüne yıldızlar sayesinde yaptığımız en heyecan verici keşifleri de mercek altına alıyor. Bazılarının arkasında uzun ve zorlu bilimsel araştırmalar yatarken, bazıları da ilginç tesadüflere dayanıyor.
Usta ve deneyimli bir bilim anlatıcısı olan Freistetter’in en büyük başarısı bunları, eğitimi ya da bilimsel birikimi ne olursa olsun genç yaşlı herkesin anlayabileceği bir durulukta, son derece keyifli bir şekilde aktarabilmesinde.
Onun peşine takılıp yıldızlara uzanma fırsatını kaçırmayın!
Arka Kapaktan:
Gramma Draconis sayesinde Dünya’nın kendi ekseninde döndüğünü biliyoruz. 61 Cygni, evrenin tasavvur ettiğimizden çok daha büyük olduğunu gösterdi. Yıldızlar bize kara deliklerin nasıl işlediğini ve dinozorların neden yok olduğunu açıkladı. Antik Mısır’da tarımı düzenleyen yıldızlar, bugün dünya dışı yaşam arayışlarımızı yönlendirip başka gezegenlerde koloni kurabileceğimizi öğretiyor.
Durakladığımız 100 yıldızda evrenin geçmişinden geleceğine uzanıyor, mitolojide dolaşıyor, bilim kurguda soluklanıyor ve içinde yaşadığımız Dünya’yı daha anlaşılır kılmak için gözünü gece göğe diken nice insanın hikâyelerini dinliyoruz.