Bir Avuç Yıldız

Rafik Schami

Dünyaca tanınmış Almanyalı yazar Rafik Schami’nin, Ortadoğu’nun tüm renklerini okurun zihninde canlandıran büyülü bir yazım stili var. Bir Avuç Yıldız, Schami’nin Şam’da geçen çocukluk ve gençliğinden izler taşıyan, otobiyografik yanı ağır basan en ünlü romanlarından biri.

Günlük formundaki eser, 14 yaşındaki bir gencin, çok farklı din ve kültürleri barındıran bir kentin kenar mahallesinde ergenlikten yetişkinliğe geçişini anlatıyor. O babası gibi fırıncı değil gazeteci olmak istiyor… Ancak darbeler ve baskılar yoluyla sürekliliğini sağlayan iktidarın ifade özgürlüğüne de gerçek haberciliğe de tahammülü yok. Kısacası genç kahramanımız kendi kaderini çizerken ülkesinin kaderine de kayıtsız kalamıyor, sonunda da gizli çorap gazetesi faaliyete geçiyor…

Bir Avuç Yıldız etkinlik dosyası

Kitaba göz at

Kitap Detayları

Çevirmen

Yayın Tarihi

Ekim 2019

Sayfa Sayısı

224

Boyutlar

14,5 x 21 cm

Cilt Tipi

Karton Kapak

Kağıt Cinsi

60 gr. Enso

ISBN

978-605-69691-3-3

Yazar/Çizer Hakkında

Rafik Schami

Rafik Schami

1946’da Suriye’nin başkenti Şam’da, Ermeni bir fırıncının oğlu olarak doğan Rafik Schami’nin asıl adı Suheil Fadél’dir. İlköğretiminin ardından Libya’da bir manastırda eğitim gören Schami, Şam’da matematik, fizik ve kimya okudu. Rafik Schami, üniversite yıllarında Suriye Komünist Partisi’ne üye olan yazarın kullandığı kod ismidir ve anlamı “Şam’dan gelen dost”tur. Siyasi baskılar sonucu 70’li yılların başında Almanya’ya iltica etmek zorunda kalan Rafik Schami, Heidelberg Üniversitesi’nde farmakoloji ve kimya okudu. Eğitimini finanse etmek için inşaatlarda, lokantalarda ve fabrikalarda çalıştı. Birkaç yıl bir kimya firmasında görev yaptıktan sonra serbest yazarlık yapmaya başladı. Bugün Alman edebiyatının en önemli yazarlarından biri sayılan Rafik Schami’nin eserleri 30’a yakın dile çevrildi. Başta Hermann Hesse, Chamisso, Nelly Sachs ve Unutmaya Karşı Demokrasi İçin olmak üzere birçok ödüle layık görülen yazar hem yetişkinler hem çocuk ve gençler için yazıyor.

Suriyeli bir fırıncı yamağı 60’lı yıllarda 14 yaşından 17 yaşına kadar günlük tutuyor. O ve ailesi Hıristiyan azınlığa mensup ve birçok farklı ulus, kültür ve dinin bir arada yaşadığı Şam’da bir kenar mahallesinde oturuyor. Burada yaşanan gündelik olaylar günlüğünde yer bulsa da her genç gibi onu da en çok meşgul eden geleceğe dair hayalleri, ilk aşk heyecanları, sık sık çatıştığı ailesi ve çok sevip çok etkilendiği arkadaşları oluyor.

Rafik Schami, genç bir insanın bakış açısından Şam’daki yaşamı, siyasal durumu ve o baskı koşullarında bir şeyleri değiştirmenin belki de tek yolunu aktarıyor: Fırıncı genç, yasalara ve baskılara inat, özgürlüğünü ve hayatını riske atarak, arkadaşlarıyla birlikte gizli bir gazete kurup hayalindeki mesleğe soyunuyor…

Komşumuz Suriye’nin dünden bugüne tarihini ve yıkıcı bir savaşla sonuçlanan siyasal kaderini anlamayı kolaylaştıran bu çarpıcı roman, umudu diri tutanın daima cesaret ve direniş olduğunu gözler önüne seriyor.

Sözlü anlatım geleneğinden ve masallardan beslenen Rafik Schami, kalemini konuştururken asla didaktik ya da mesaj odaklı bir tarza meyil etmiyor. Okur, en samimi dert ve sevinçlerini, en gizli duygularını, en karmaşık, en tutkulu düşüncelerini aktaran genç bir insanın sahici sesinin peşine takılıyor. Zaman zaman araya yaşlı faytoncu Salih’in ya da mahalledeki delinin anlattığı hikâyeler, şiirler karışıyor. Yazar, günlük notlarını, masalları ve hikâyeleri kendine has üslubuyla harmanlayarak okurunu Şam’ın arka sokaklarına kaçırıyor. Burada burnumuza baharat kokuları karışıyor, pazarda çığırtkanların sesini duyuyor, bir cenaze merasimini engelleyen askerleri görüyoruz. Tabii başta kadınlar olmak üzere onlara karşı direnenleri de…

Derken ürperiyor ve “ne kadar da benziyor” diye düşünürken yakalıyoruz kendimizi… Ama Bir Avuç Yıldız’ın bize fısıldadığı bir şey daha var:  Umudu yaşatan ve çoğaltan direniştir!