Yaşamın Gizemi, 200’e yakın soruya yanıt arıyor. Jan Paul Schutten’in sorduğu sorular tıpkı çocuk ve gençlerin sorduğu ama yetişkinlerin yanıtlamakta zorlandığı küçüklü büyüklü sorulara benziyor. Kimi yaşamla kimi Tanrıyla ilgili. Verdiği yanıtlarla Dünyanın ve insanlığın tarihini anlaşılır kılan, yaşamın oluşumunu ve nasıl gelişip çeşitlendiğini açıklayan çok ödüllü yazar, sırtını bilime dayarken, mizahın gücünden de sonuna kadar yararlanıyor. 2013’te Hollanda’da yılın gençlik kitabı seçilen, 2014’te önceki yılın en iyi kurgu dışı gençlik kitabına verilen Altın Lale’yi kazanan eser Floor Rieder’in muhteşem çizimleriyle de Altın Fırça Ödülü’ne layık görüldü.
Ama sözü Yaşamın Gizemi’nin Türkçe baskısı için bir sunuş kaleme alan, evrimsel biyoloji konulu makaleleriyle tanınan, Evrim Ağacı’nın kurucusu Mert Çağrı Bakırcı’ya bırakalım:
“(…) bu kitap, gençlere bilimi sevdirmek ve modern bilimin temellerini öğretmek açısından muhteşem bir girişim! Çünkü bu kitapta bilimin sadece heyecan verici uygulamalarını değil, “özünü” bulacaksınız. Evren’in başlangıcından günümüze kadar olan sürecinin, kronolojik bir sıra takip edilerek anlatılması harika! Çünkü bilimi bir bütün olarak anlamadan, parçalarını anlamaya çalışmak çok zor ve çoğu zaman hatalarla sonuçlanıyor. Yani bu kitap, genç okurun derslerini daha iyi anlamasına bile katkı sağlayabilir!
Kitabın dili, anlatımı, verdiği örnekler hep tam isabet! Bir yandan bilimi, bir yandan bilim tarihini öğrenirken, bir yandan da bilimin halen yanıtlanamamış bazı sorularıyla tanışma imkânı sunuyor. Kim bilir, belki de bu kitapta karşılaştığı sorulara dönük merak geliştiren okurlar arasında bilinmeyen cevapları bulacak kişiler çıkacaktır.
(…)Bu kitabı okuyacak her gencin bilime dair algılarının genişleyeceğini, akıllarındaki birçok soru işaretinin gidip, yerlerine çok daha sağlam soru işaretlerinin geleceğini ümit ediyorum.Bu da bizi, bilimin tüketicisi olmaktan çıkarıp üreticisi olmak yoluna sokacak en önemli adımlardan birisi.”
Arka Kapak:
Yaşam nedir? Bir bakteri nasıl mavi balinaya dönüşür? DNA ne demek ve neden hep polisiyelerde geçiyor? Tuz canlı mıdır? Darwin, baş eseri Türlerin Kökeni’ni yazmak için niçin yirmi yıl harcadı? Jan Paul Schutten, sırf Hollanda’da 22 bin baskıya ulaşan, birçok dünya diline çevrilen bu eserinde heyecan verici sorular sormakla kalmıyor. Evrimin bütün bu sorularla olan ilişkisini de mizah dolu bir üslupla ele alıp anlaşılır kılıyor.
“Yazar, yaşamın ‘nereden geldiği’, ‘ne olduğu’ ve ‘nereye gittiği’ sorularını basit ama şahane bir dille işliyor… Her sayfayı en az yazarın üslubu kadar esprili ve estetik çizimler süslüyor.” Yılın Bilim Kitabı Ödül gerekçesi
“Artık çocuklarımızın sorularına vereceğimiz yanıtları internette aramamıza gerek yok. Onun yerine bu olağanüstü çizimlerle bezeli kitabı raftan çekin. Burada bulacağınız çok sayıda kısa yanıtların hiçbiri kuru ders verir nitelikte değil, aksine çoğu komik olduğu kadar da bilimsel.” ZEIT Bilim Eki
“Bu bilimsel eser tüm komikliğine rağmen gençlere evrim, genetik ve türlerin oluşumuyla ilgili güvenilir bilgiler sunuyor. Eser karşıt terzlerin argümanlarına da eğilerek onları ustaca boşa çıkarıyor.” NZZ am Sonntag