Küçük

Stina Wirsén

Birçok uluslararası ödülün sahibi, dünyaca tanınmış İsveç yazar ve çizer Stina Wirsén’den, “illüstrasyonları ve hikâyesiyle çocukların içsel gelişimine katkı sunduğu için” 2017 Huckepack Ödülü’ne layık görülen Küçük, aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerine eğiliyor. Bu hassas konuyu küçük okuru örselemeden, büyük bir duyarlılıkla ele alan resimli kitap büyükleri sorumluluğa çağırırken, küçükleri anlatmaya teşvik ediyor.

Kitaba göz at

Etkinlik Dosyası

Kitap Detayları

Çizer

Çevirmen

Yayın Tarihi

Ekim 2019

Sayfa Sayısı

36

Boyutlar

21 x 15 cm

Cilt Tipi

Karton Kapak

Kağıt Cinsi

Kuşe Kağıt

ISBN

978-605-69691-4-0

Yazar/Çizer Hakkında

Stina Wirsén

Stina Wirsén

1968’de Stockholm’de doğan İsveçli yazar ve illüstratör, 1997 yılından beri İsveç’in en büyük günlük gazetesi Dagens Nyheter’in baş illüstratörlük görevini yürütüyor. Yazıp resimlediği çocuk kitaplarıyla ün kazanan Wirsén, bugün İsveç’in önde gelen illüstratörleri arasında sayılıyor.

Büyük bir soruna eğilen KÜÇÜK bir kitap

Yeni resimli kitabımızın kahramanı kendi gibi adı da Küçük. Küçük mutsuz. Evde hiç huzur yok. Bazı günler Küçük korkuyor. Ama kimseye bir şey söyleyemiyor. Peki, yine kavga patlak verdiğinde kim onu avutuyor, kim onu yatağa götürüyor, kim onunla ilgileniyor? Kimse.

Ama bir gün Küçük daha fazla dayanamıyor. Anaokulundaki öğretmeni çok sevecen. Ona yüreğini açabilir. Ve gerçekten de: Küçük, her şeyi anlatma cesareti bulunca her şey olmazsa da bir şeyler değişiyor. Küçük artık büyük sorunuyla yalnız değil.

Resimli kitaplarıyla sayısız ödül kazanan tanınmış İsveç çizer Stina Wirsen, Küçük’ün hikâyesini anlatmak için ne kocaman sözlere ne de büyük sayfalara ihtiyaç duyuyor. Kitabın kendisi tıpkı kahramanı gibi küçük. Ama büyük bir şeyi başarıyor. Çünkü konuların en zoruna değiniyor: Çocuklara (da) yönelen ev içi şiddet.

Hikâye, henüz çok küçük çocuklardan yetişkinlere dek her yaştan okura sesleniyor: Küçüklerin güveni ve huzurundan büyükler sorumlu. Anne-baba, öğretmen, akraba ya da komşu, büyükler küçüklere sahip çıkmalı, kollayıp korumalı.

Oysa Küçük kendini huzurlu ve güvende hissetmiyor. Wirsén’in görsel dili olabildiği ve gerektiği kadar sade. Parlak ve pastel renklerle oynayan, küçük dokunuşlarla Küçük ve Büyük’lerin mimiklerini belli bellirsiz hissettiren ve yer yer mizahi ayrıntılara da yer veren Wirsén bu yolla küçük okura hikâyeye hazır olduğu mesafeden yaklaşma olanağı tanıyor. Bu sayede Küçük, özellikle genç okurlar için konunun tüm sarsıcılığına rağmen örselemeden cesaret ve umut aşılayan bir esere dönüşüyor.

 

Arka Kapak:

Bu kitap Küçük’ü anlatıyor.

Küçük, herkesin neşeli olmasını, kavgasız günleri seviyor. Ama Küçük’ün evinde çok sık kavga oluyor, kavga büyüyor, kocaman oluyor.

Küçük korkuyor.

Neyse ki anaokulu ve öğretmeni var!

Küçük olmak üzerine kederli ama umutlu bir öykü.

Büyük küçük birlikte okumalı.