Bugün, kime sorsanız Dünya’nın en önemli sorunlarının başında küresel ısınma geliyor. Çocuklarımız bu kavramla daha anasınıfında tanışıyor. Peki, herkesin dilinde olan iklimsel değişikliklere ne yol açıyor?
Mavi Gezegen: Nasıl bir dünyaya gözlerimizi açtık? İklim, deniz, Dünya, atmosfer, henüz bilmediklerimiz kitabı bu soruyu bilimin ışığında irdeliyor.
İklim üzerine araştırmalar yapan Pierre-Simon Laplace Enstitüsü’nün (IPLS) 2008-2019 yılları arasında direktörlüğünü üstlenen iklim bilimci Hervé Le Treut’ün uzmanlığına başvuran yazar Anna Alter, konuyu basitleştirme yoluna gitmeden açıklayıcı olmayı ve belirsizliğini koruyan sorular üzerinde düşündürtmeyi başarıyor.
“Yarın bizi neyin beklediğini bilmek için, genel olarak iklim ve onu şu veya bu anlamda etkileyen tüm mekanizmalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir,” diyen yazar, genç okurun gezegenimizin atmosferine, su ve karbon döngülerine daha yakından bakıp bu mekanizmaları anlamasına yardımcı oluyor.
Dünya’nın tek sahibi insan değil. Dünya’nın zenginliğini teminat altına alan canlıların çeşitliliğidir. Bu bilimsel gerçeğin altını çizen eser, bize düşenin gezegenimizi paylaştığımız canlıları daha iyi tanımak ve daha iyi korumak olduğunu güçlü bir şekilde vurguluyor.
Son sözü ise Herve Le Treut söylüyor: “Onu bozarsak, Dünyamızı baştan yapmak mümkün olmayacak oysa beslehmek, sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için ona ihtiyacımız var. Gezegen üzerinde sayımız oldukça kalabalık ve şimdiden yaşamsal kaynakları epey tüketmiş durumdayız. (…) Gelişebilmek için oldukça hassas koşullara ihtiyaç duyan hayvanlarla bitkilerin, ısınmaya ve yağış düzensizliklerine çok hızlı tepki verecekleri biliniyor. Uygun koşulları bulmak için yer değiştirecek ve eğer bulamazlarsa yok olacaklardır. Yaşamak için onlara mutlak bir biçimde ihtiyaç duyan biz insanlar, az bulunan kaynakları eşit bir biçimde paylaşmaya mecburuz. Yaşam bir hediyedir, ellerimizde tuttuğumuz gerçek bir hazinedir ve onu işler halde tutup korumak görevimiz.”
Arka Kapak
Küçük, kırılgan ve maviliklerle kaplı Dünyamız bir makine gibi uzun zamandır çalışıyor. Hareket etmeyi ve sarsılmayı hiç kesmiyor. Kendi etrafında ve Güneş’in çevresinde dönüyor ama aynı zamanda içten içe kaynıyor. Bu makinenin her dişlisini ayrı ayrı tanıyoruz. Yaşam için vazgeçilmez olan atmosferini, su ve karbon döngülerini… Mekanizmanın nasıl çalıştığını biliyoruz ama gezegenimiz “hastalandığında” tam olarak nelerin yaşanacağını bilmekten henüz çok uzağız. Hangi iklimsel değişiklikler doğal yollardan, hangileri insan eliyle gerçekleşmektedir? Artık daha sık karşılaştığımız bu değişikliklerin sebebi küresel ısınma mıdır? Bu kitap seni, iklimbilimci Hervé Le Treut’un yönlendiriciliğinde, gezegenimizin iklimini etkileyen güçlerine daha yakından bakmaya davet ediyor.